Cílem redukčního jídelníčku je vytvořit kalorický deficit, ale zároveň zajistit dostatečný příjem všech makroživin (bílkovin, sacharidů a tuků) a mikroživin (minerálů a vitamínů). Pro úbytek hmotnosti je nutné přijímat méně kalorií, než kolik tělo spálí. Záleží na počáteční hmotnosti a pohybových možnostech pacienta, ale počáteční kalorický příjem se může pohybovat kolem 1500-1700 kcal/den s možností úpravy dle individuálních výsledků a pocitů.
obsahující 120g bílkovin, 130g sacharidů, 45 g tuků a cca 1500kcal energie
Vaječné bílky se žitným chlebem a avokádem
- vaječné bílky 150g (cca 5 bílků)
- celé vejce 1 ks
- žitný chléb 80g (2 plátky)
- avokádo 40g
- rajče nebo paprika
Nízkotučný tvaroh s chia semínky a skořicí
- nízkotučný tvaroh 150g
- chia semínka 5g
- trocha skořice, popř. pár kapek stévie
Krůtí prsa s rýží a cuketou
- krůtí prsa 150g
- rýže 200g
- cuketa 100g
- olivový olej - 1 lžička (5g)
- koření, bylinky
Proteinový nápoj + mandle
- syrovátkový protein (např 100% WPC) 30g
- voda nebo neslazené mandlové mléko
- mandle 10g
Cottage salát s vejcem a fazolkami
- Cottage (light, cca 4% tuku) - 150g
- vařené vejce 1ks
- zelené fazolky - 100g
- ledový salát, okurka, paprika - 100-150g
- dýňový olej - 1 lžička (5g)